Innredningsguide,  Stuen

Belysning i stuen

Hva bruker du stuen til? Tenk over alle de forskjellige aktivitetene. Hva er den ideelle belysningen til hver av disse aktivitetene? Sjekk oversikten under, og finn ut hvilken belysning som passer best til din stue!

I stuen er det spesielt viktig å ha en fleksibel og sammensatt belysning,ettersom det her foregår mye forskjellig. Ville du hatt samme belysningen under en romantisk middag, som når du holder på med noe hjemmearbeid på spisebordet? Hva med belysningen du har når du ser på film, i forhold til når du leser eller strikker?

Allmennbelysning
Hvor godt lys har du når alle lyskildene i rommet er påslått? Er det godt nok til at du ser skikkelig når du for eksempel vasker stuen?

Funksjonslys
Når du leser, skriver, eller kanskje strikker så trenger du lys til aktiviteten. Denne lyskilden kan gjerne være en enkel, flyttbar bordlampe.

Stemingslys
Utover kvelden så vil vi gjerne dempe belysningen og slappe av. Da er det greit å ha noen lamper med mykere lys, enten ved å bruke myke lampeskjermer, eller dimmere. På kveldstid kan det uansett være lurt å ha noen lyskilder med varmere lys, ettersom kaldt, blått lys ikke er bra for søvnen.

Unngå blending
Spotter kan fort gi ubehagelig blending og bør helst ikke brukes til annet enn punktbelysning. Pass likevel på at spottene ikke peker mot der du og andre sitter. Sjekk også at eventuelle speil i rommet ikke speiler lyskilden til dit dere sitter.

Salongen
Over salongen kan det være lurt å velge f.eks. en pendel som er vakker å se til både når lyset er påslått og avslått, slik at den fremdeles er pen å se på når du har dempet belysning til f.eks. filmkvelder.

Spisegruppen
Velg gjerne flere mindre, hengende lyskilder, for en mer intim belysning. Når du henger opp pendellamper, sjekk at de henger høyere enn at du kan se lyskilden når du sitter ved bordet og ser rett frem.

 

Her er et eksempel på belysning av en salong

 

Her er et eksempel på belysning av en spisegruppe

 

Nå håper jeg du er godt rustet til å belyse stuen din! Hvis du lurer på noe, eller syns noe mangler, legg gjerne igjen en kommentar.

Ellers – hva bruker du din stue til?

Gledelig innredning!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial