Innredningsguide,  Stuen

Hvordan velge gulvteppe til stuen

Skal du kjøpe gulvteppe, men er ikke helt sikker på hvordan du skal gå fram? Sjekk oversikten under, så vil du nok finne ut av hva du er ute etter!

Størrelse

Mange velger for små gulvtepper. Velg gjerne tepper som dekker hele sonen det skal være i. Enten det som her er salongen eller spisegruppen. Mål opp hele sonen, for å finne ut hvilken størrelse du trenger. Hvis det ikke passer med et gulvteppe som dekker hele salongen, så velg helst et teppe som er stort nok til at du får frambena på møblene oppå teppet. Når det gjelder spiseplassen bør teppet være stort nok til at stolene kan trekkes ut, uten at de kommer utenfor teppekanten.

Eksempler på plassering av gulvtepper finner du nederst på siden.

Fordeler med gulvtepper

Gulvtepper luner, og kjennes varmt og mykt under føttene.

Gulvtepper bidrar også til bedre akustikk i rommet, da det reduserer tomme flater som gir gjenklang.

Gulvtepper samler interiøret, og kan bidra til å skape en rød tråd gjennom interiøret. F.eks. Hvis en bruker farger på gulvteppet som finnes i sofaen, putene, gardinene, malerier, andre gulvtepper, tapet eller veggfarge. Eventuelt kan det brukes til å skape kontrast i interiøret. Komplementærfarger vil fremhevehverandre.
Mer om komplementærfarger her

Gulvtepper kan ha samme innvirkningen på interiøret som kunst. Det finnes veldig mange forskjellige og vakre gulvtepper som vil kunne heve et hvert interiør.

Materialer

For mange er ull favoritten når det kommer til gulvtepper, og med god grunn. Ull er naturlig, vakkert og spesielt varmt og godt under føttene. Ull er holdbart og smussavvisende. Ull er elastisk – som gjør at det vi l«komme til seg selv igjen», etter å ha blitt utsatt for tunge møbler og daglig trafikk. Når det er sagt er det viktig å tenkeover at det kan bli dyrt dersom du må sende teppet på rens, ettersom ull fort blir flekkete. Ull er også sårbar mot møll- og muggangrep, og må behandles mot dette.

Tepper i bomull kan også være slitesterke og holdbare. De er myke og gode å trå på, men vil lett få flekker.

Nylon er svært slitesterkt og elastisk. Hvis impregnert vil det være svært flekkavvisende.

Akryltepper er ganske slitesterke, elastiske, og motstandsdyktig når det kommer til flekker og smuss, med unntak av fettflekker.

Polyester er ikke like slitesterkt som nylon, men er likevel temmelig slitesterk. En særlig fordel med polyestertepper er at de i seg selv er smussavvisende og flekkbestandig.

Holdbarhet

Lugg – tepper med lang lugg har normalt lavere holdbarhet enn tepper med  kort lugg, samt er vanskeligere å holde ren.
Mest holdbar vil vanligvis en løkkelugg være.

Knyte- og vevefasthet – desto tettere fasthet, desto mer holdbart vil teppet stort sett være.

Vedlikehold
At teppet får den omsorgen det trenger, som jevnlig støvsuging og rens ved behov, vil også spille inn på teppets holdbarhet. Impregnering av riktig type kan også være lurt å bruke, for å beskytte teppet.
Med dette håper jeg du har lært litt om gulvtepper, legg gjerne igjen en kommentar hvis du lurer på noe.

Gledelig innredning!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial