Innredningsguide,  Stuen

Hvordan velge sofa

Skal du kjøpe ny sofa, men finner ikke helt ut hva du er ute etter? Sjekk oversikten under, og du vil bli bedre rustet til å ta en informert beslutning når du skal velge din nye sofa.


Farge
Dersom du har tenkt å gå til innkjøp av en dyr og solid sofa, så kan det lønne seg å velge en nøytral farge, som du ikke går lei, for så heller å variere med puter og pledd. Hvis du vil ha en sofa med en frisk farge, så velg gjerne en sofa hvor du enkelt kan bytte ut trekket, hvis du skulle ønske å bytte farge på et tidspunkt.

Material
Skinn – skinn er naturlig slitesterkt og vil bli vakrere med årene ved riktig vedlikehold. Lett å tørke av.
Naturstoff – ull er slitesterkt, naturlig og fleksibelt.
Kunststoff – polyester, nylon og akryl, som er de meste brukte av kunststoffene, kan være svært slitesterke.
Imitert skinn – plastbelagt tekstil, det har ikke egenskapene til skinn, utover utseendet, det er ikke spesielt slitesterkt.
Møbler som inneholder både imitert skinn og ekte skinn bør unngås, da de eldes ulikt.

Obs – materialets kvalitet og behandling vil spille inn på kvaliteten på den ferdige sofaen.

Møbeltekstiler er gjerne en blanding av en eller flere av ovenfornevnte materialer, finn en kombinasjon som passer ditt bruk.

Holdbarhet
Sjekk stoffets rank på martindale-skalaen. Normalt er 20 000 – 25 000 martindale til hjemmebruk. I offentlige bygg vil det være nødvendig med minst 50 000 martindale. Testen går ut på at en stoffbit blir utsatt for gnikking, for å sjekke slitestyrken.

Nupping(pilling)
Vurderer du en sofa med trekk av tekstil, spør om den nupper. Når et stoff testes for nupping vurderes resultatet på en skala fra 1-5, hvor 1 er mye nupping, og 5 er ingen nupper.

Lysekthet
Lysekthet sier oss noe om hvordan stoffets farge vil falme når det utsettes for lys, særlig sollys. Her brukes en skala som går fra 1 til 8, hvor en er det dårligste resultatet og åtte er den beste mulige vurderingen. Finn helst et sofastoff som er over 4 på skalaen.

Fargeekthet
Fargeektheten gir informasjon om hvordan fargen oppfører seg når stoffet blir utsatt for lys, vann, vask, slitasje og andre påkjenninger. Om fargen smitter over på andre stoff inkluderes også i denne vurderingen. Skalaen går fra 1-5, hvor 5 er den beste vurderingen.

Størrelse
Størrelsen på sofaen bør bestemmes av størrelsen på rommet den skal stå i. En stor sofa i et lite rom vil se forvokst og malplassert ut.
En liten sofa i et stort rom vil se spinkel ut og gjerne forsvinne inn i et hjørne av rommet. Velg en størrelse som tar opp plassen i sonen den skal være.

Kjøpe brukt?
På Finn.no finnes mange pent brukte sofaer, til fornuftige priser. Kanskje kan du vurdere å få en brukt sofa trukket om. Kanskje kan du til og med trekke om din egen gamle sofa. Du får et unikt møbel, i akkurat den fargen og stoffet du vil ha. Også sparer du miljøet!

Med dette håper jeg du vil kunne gå til anskaffelse av en ny sofa med selvtillit og godt mot! Hvis det er noe du lurer på, eller du syns mangler fra innlegget – legg igjen en kommentar, så skal jeg prøve å hjelpe ytterligere.

Del gjerne innlegget hvis du fant det nyttig!

Gledelig innredning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial