Beckers fargekart
Farger,  Innredningsguide

Valg av hvit

Har du planer om å male veggene dine i hvitt? Eller kanskje er veggene dine allerede hvite, men du mistenker at det ikke er riktig nyanse? Hvit er ikke bare-bare. Du kan ha hvit med nyanser av gul, blå, grønn, lilla eller rosa, for eksempel. Så hvilken hvitfarge skal man egentlig gå for?

Varmt og kaldt

Hvit absorberer farger fra omgivelsene – det være seg en rød sofa, gult lys fra en varm lyskilde, eller blålig naturlig lys i et nordvendt rom. Om du ønsker å nøytralisere dette kan du velge en hvitfarge med motsatt undertone av de absorberte fargene. For eksempel – dersom du har kaldt lys i rommet, kan du gjøre rommet lunere ved å bruke en hvitfarge som har en varm undertone, for eksempel gul eller kanskje rosa eller oransje.

Dersom du ønsker å fremheve fargen på din for eksempel røde sofa kan du bruke motsatt undertone, i dette tilfellet grønn, som er komplementærfargen til rød.

Se komplementærfarger forklart HER for å finne motsatt undertone.

Her er det tydelig kaldt, blått lys på morgenkvisten. Brrr…

Fabrikkmalte møbler, lister og dører er ofte malt i fargen bomull, som er en ganske gulaktig hvitfarge. Denne hvitfargen ser spesielt gul ut opp mot mer kritthvite nyanser.

Vi har selv dette «problemet» hjemme. Listene og dørene er mye gulere enn veggfargen, så listene ender opp med å se skikkelig gule ut, som om de er misfarget eller skitten. Ukult.

Fargeforskjell mellom veggflis og list.
Bilde fra badet vårt. Her ser du tydelig fargeforskjell mellom list og veggflis, hvor listen til venstre er gulaktig.

Glansgrad

Bruk gjerne samme nyanse på vegger, dører og lister, men i ulik glansgrad

Lister og dører bør ha høyere glansgrad, ettersom vi drar fingrene over overflatene i løpet av dagen, og vil være nødvendig å vaske fra tid til annen, i motsetning til øvrige vegger, som normalt ikke vil kreve så mye renhold.

Møbler i hvit høyglans har en tendens til å se veldig hvit ut.

Vaskbar maling

På hvite overflater vil flekker bli ganske synlige, og må tørkes over av og til. Avhengig av hvor skitten veggene dine blir i løpet av en periode, kan du vurdere om du trenger en maling som spesielt tåler å bli vasket. På kjøkkenet og i entreen kan det være lurt med en litt mer robust maling som vil kunne vaskes når det kommer flekker på veggene.

Prøv deg frem

Dra til din lokale fargeforhandler og få med deg noen forskjellige fargeprøver. Vurder disse i rommet du skal bruke hvitmalingen i. Vurder fargeprøven mot lister, dører og møbler – er noen av disse hvite, se etter om fargeprøven eller det malte utvalget ser gult ut mot hverandre. Må du vurdere å male lister og dører også? Vil du eventuelt gå for en annen hvitnyanse?

Nå har du gjerne innskrenket utvalget av fargeprøver, og da kan det være lurt å gå tilbake til fargeforhandleren og få med seg enten en liten prøve av malingen eller en større fargeprøve for å forsikre deg om at du har valgt riktig. Prøv malingen(e) på forskjellige vegger i det aktuelle rommet, eller flytt rundt på de(n) større fargeprøve(n). Husk å vurdere fargene i både dagslys og rommets kunstige belysning.

Er du fremdeles usikker? Spør om det du er usikker på hos fargeforhandleren din, her kan du få mange gode råd.

Er du i tvil om hvit er for deg – sjekk ut 7 fordeler med hvite vegger HER.Gledelig innredning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial